Стаття

ПОЛІМЕРНІ КОЛОДЯЗІ VULKAN – ВСЕ, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

ПОЛІМЕРНІ КОЛОДЯЗІ VULKAN – ВСЕ, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

Полімерні – композитні колодязі Вулкан для каналізації – невіддільна частина будь-якого будинку. Вона, у свою чергу, складається з деталей колодязних шахт. Останні раніше виготовляли з глини, дерева, цегли і залізобетону, проте сьогодні все більшу популярність набувають композитні і полімерні матеріали. Саме таким є композитний колодязь VULKAN ціна якого є доступною, оскільки виготовлений із комбінації полімерів і дрібного кварцу. В чому його переваги й недоліки, особливості експлуатації та складу? На ці та інші питання спробуємо дати вичерпні відповіді.

Полімерні колодязі – особливості конструкції, складу

Спершу стінки каналізації викладали плитами з водостійких порід дерева. Потім з часом почати використовувати кільця із залізобетону. Останнім часом все більшої популярності набувають полімернопіщані колодязі, які поєднують у собі переваги дерев’яних та залізобетонних кілець, але монтувати їх набагато легше, до того ж вони мають доступну вартість.

Матеріалом для виготовлення композитних колодязів служить пластик, кольорові пігменти оксиду заліза та дрібнофракційний пісок вологістю 0,1% -10%. Найкраще для цього підходить намивний пісок – він міцний, в ньому не утворюються порожнини. Пісок повинен бути сухим, адже якщо матеріал занадто вологий, то зростають витрати на виготовлення колодязя – потрібно буде випаровувати зайву воду. Але навіть позбавившись від неї, досягти потрібної якості буде дуже складно – пісок виходить нестійким до вологи та негативних погодних умов, служить недовго.

Оскільки при приготуванні суміші в неї додають барвники, то після виготовлення готовий виріб разом із фарбою випалюється. Таким чином пігмент стає невід’ємною частиною предмета, його молекулярної структури, не вигорає на сонці та його не потрібно додатково фарбувати.

Основні показники, характеристики

У складі полімерних – композитних колодязів VULKAN більша частина припадає саме на кварц – 60-75%, саме він забезпечує міцність та стійкість виробу. Інша частина – фарба й полімерний пластик. Вони забезпечують максимальну водонепроникність та стійкість до несприятливих погодних умов.

Для виготовлення матеріалу використовують метод гарячого пресування. В результаті матеріал виходить міцний, стійкий до вологи і несприятливих природних умов, проте одночасно з тим легкий. Полімер здатен переносити різкі перепади температур, включаючи критично низькі, до – 70 °С, близько 500 заморожень та розморожень. Матеріал є також стійким до дії їдких хімічних речовин, що дуже важливо, враховуючи агресивне середовище каналізації. Займаючись очищенням колодязів, можна не переживати, що ті чи інші засоби та розчини знищать його конструкцію.

Особливості використання

Колодязь заглиблюється в землю, де він піддається впливу стічних вод, хімікатів, які також можуть потрапляти в каналізацію. Окрім того, земля взимку промерзає, потім розтає, а влітку прогрівається. Враховуючи такі умови використання, важливо, щоб виріб був стійким до постійних перепадів температури, дії вологи й агресивних речовин, інакше з часом конструкція почне протікати.

З огляду на стійкість до вологи, несприятливих погодних умов, перепадів температури та легкості монтажу полімерні вироби перевершують чавунні, дерев’яні чи залізобетонні, адже вони здатні прослужити за подібних умов експлуатації до 50 років. При цьому полімери коштують відносно недорого.

Краї кожної полімерної деталі містяться пази, які забезпечують максимально герметичні стики. Під час монтажу колодязя він відразу приймає вертикальне становище, що також є значною перевагою.

Проте варто враховувати, що колодязі, виготовлені з полімерного піску, мають також ряд недоліків.

  1. Слабка стійкість до механічних впливів. Якщо бажаєте прочистити колодязь, використовуйте не надто жорсткі шкребки, інакше є ризик пошкодити стінки, після чого виріб стане не герметичним.
  2. При виявленні дірок у конструкції відремонтувати їх досить складно. Набагато легше замінити деталь. Для цього доведеться розкопувати колодязь до рівня пошкодження і перекладати всі деталі.

Проте якщо дотримуватись правил експлуатації й монтажу, полімерна каналізація буде слугувати безвідмовно близько п’яти десятиліть. Це відмінний показник за доступною вартістю!

Сфера використання

У наш час полімерні колодязі широко використовують у приватних будинках, на промислових майданчиках, автошляхах. Їх застосовують для виготовлення ємностей для технічних рідин, накопичувачів каналізаційних стоків, облаштування дренажних колодязів, герметичних стін для свердловинного кесону.

Герметичні конструкції з полімерних кілець добре утримують нечистоти всередині, перешкоджають їх проникненню в навколишнє середовище і при цьому є стійкими до впливу хімічних речовин та температурних перепадів.

Конструкція полімерних колодязів доволі проста:

  • основа або дно круглої форми;
  • люк;
  • кільця;
  • горловина або перехідний конус.

Товщина основи – близько 4,5-5 сантиметрів, ширина кільця – 20 см. Сконструювати можна колодязь будь-якого розміру й глибини, все залежить від кількості кілець. Чим їх більше, тим, відповідно, глибше колодязь. Габарити люка різняться й залежать від навантаження, тоді як висота конуса 14 сантиметрів. Кожна деталь оснащена поєднувальними елементами – шипами (виступами) і пазами (виточеннями). Вони надійно зчіпляються між собою, що забезпечує максимальну герметичність конструкції.

Переваги полімерних колодязів:

  1. Стійкість до несприятливих погодних умов – вологості, перепадів температур, заморозків і спеки, дії їдких хімічних речовин.
  2. Невелика вага полімерного кільця – всього 40-45 кілограм (для порівняння вага залізобетонного кільця 600-700 кг). Це дозволяє легко транспортувати матеріали, завантажувати й розвантажувати їх за допомогою усього двох людей.
  3. Екологічний та безпечний матеріал для природи, людини. Полімер не виділяє в навколишнє середовище токсинів, не шкодить довкіллю.
  4. Компактність, зручність у роботі завдяки системі пазів, що забезпечують герметичність. З полімерними кільцями просто працювати, для цього не потрібно особливих навичок.
  5. Можливість робити каналізаційні споруди будь-якої глибини, розмірів. Щоб зробити глибший колодязь, потрібно просто більше кілець.
  6. Легке з’єднання каналізаційної труби з будинком, налаштування системи.
  7. Відносно невисока вартість, порівняно з аналогами. До загальної ціни варто враховувати вартість не лише матеріалу, а й транспортування, монтажу.
  8. Якість та тривалий термін служби – до 50 років.
  9. Відносно невелика маса, як окремих деталей, так і всієї конструкції.
  10. Легкий монтаж. Не потрібно використовувати важку техніку. Достатньо двох робітників і мотузки, щоб установити колодязь.

Полімерні – композитні колодязі Вулкан, ціна яких є конкурентною, можна купити на складі нашої компанії у містах: Київ, Харків, Одеса, Дніпропетровськ, Дніпро, Запоріжжя, Львів, Кривий Ріг, Миколаїв, Маріуполь, Вінниця, Херсон, Полтава, Чернігів, Черкаси, Житомир, Суми, Хмельницький, Рівне, Кіровоград, Кам’янське, Кропивницький, Дніпродзержинськ, Чернівці, Кременчук, Івано-Франківськ, Тернопіль, Біла Церква, Горішні Плавні, Луцьк, Краматорськ, Бахмут, Мелітополь, Нікополь, Сєвєродонецьк, Слов’янськ, Бердянськ, Ужгород, Павло -Подільський. Забезпечуємо доставку по Україні.