VULKAN

Телефон

+38 (068) 3551327

Телефон

+38 (099) 4251895

Час роботи

9:00-18:00

Стаття

ПОЛІМЕРНІ ЛЮКИ: ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ

ПОЛІМЕРНІ ЛЮКИ: ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ

Полімерні люки ціна яких є доступною, стали все частіше з’являтися на сучасному ринку, завоювавши увагу виробників та користувачів своїми практичними властивостями. Офіційна назва – полімерпіщаний композит, матеріал активно використовується у різних будівельних процесах. Також він розв’язує проблему утилізації пластикового сміття, що на сьогодні є вагомим питанням. З полімерпіщаного композиту часто виготовляють люки каналізаційні, які мають ряд суттєвих переваг. Поговоримо про них детальніше.

Особливості виробництва композиту

Сировиною для виготовлення композиту служать синтетичні пластики (полімери).

Інший компонент матеріалу – дрібний кварц. Але він повинен бути без пилу, зайвих частинок та глиняних домішок. До виготовлення композиту допускається тільки добре просушений, очищений пісок. Мінеральний склад та походження не має значення.

Технологія виробництва полімерного композиту полягає в подрібненні та змішуванні сировини в спеціальному агрегаті. Виходить маса, яка дещо нагадує тісто на вареники. Її температура може сягати 190°C. Чим більше піску, тим жорсткіша маса. Вироби виготовляються під тиском у спеціальних приладах.

Матеріал може мати будь-який колір, достатньо додати в масу необхідний барвник. Оскільки він знаходиться всередині, рівномірно розподіляється по всій масі, то можна не хвилюватися, що вироби з часом почнуть втрачати колір.

Важливо, що матеріал не боїться плісняви, бактерій. Він є стійким до перепадів температур, агресивних середовищ, має водовідштовхувальну дію та довгий термін експлуатації. Завдяки цьому полімерпіщаний композит активно використовується для виготовлення будівельних виробів.

Виготовлення люків для каналізаційних колодязів

Сучасну систему каналізації важко уявити без колодязів. Для захисту від потрапляння сміття всередину, розкрадання обладнання усі каналізаційні отвори зачиняються. Ідеальний варіант – люк – надійне та міцне кріплення. Раніше для виготовлення люків використовували чавун, проте сучасний полімерний матеріал прекрасно справляється з усіма поставленими задачами, коштує дешевше, не розкрадається. Оскільки він екологічно безпечний, його можна використовувати поруч з пішохідними зонами та місцями озеленення.

Переваги полімерних каналізаційних люків

За міцністю та надійністю пластикові композитні люки нічим не поступаються чавунним, та мають декілька серйозніших переваг, а саме:

  • доступна ціна;
  • широка кольорова палітра;
  • стійкість до перепадів температур;
  • колір не вигорає від впливу ультрафіолету;
  • високий рівень шумопоглинання;
  • захист від ураження електрострумом;
  • привабливий зовнішній вигляд.

На сучасному ринку можна знайти та купити пластикові люки декількох видів, які відрізняються різними ступенями міцністю. Деякі з них можна використовувати на автострадах. Є моделі зі встановленими металевими пластинами, щоб їх можна було знайти за допомогою металошукача під снігом чи кригою.

Разом із розвитком технологій і винаходом нових матеріалів звичні речі почали змінювати свої властивості, характеристики й навіть вигляд. Вони стають надійнішими, міцнішими та довговічнішими. Яскравим прикладом таких змін можна назвати появу полімерних люків, які успішно замінили чавунних побратимів.

Виділяють наступні види полімерних люків за рівнем їх навантаження:

  • садовий – до 1000 кг;
  • легкий А-15 – до 1500 кг;
  • посилений – до 4500 кг;
  • середній В-125 – до 12 500 кг;
  • важкий С-250 – до 25 000 кг.
  • важкий магістральний D-400 – до 40 000 кг.
  •  

Під час виробництва використовуються композитні матеріали, які дозволяють знизити собівартість виробу, подовшити строк експлуатації та вибрати споживачеві найкращий варіант з широкого асортименту. Полімерні люки не пошкоджуються УФ-випромінюванням, не піддаються корозійному впливу й витримують перепади температур. Головні переваги – надійне кріплення та невелика вага.

Недоліки полімерних люків

Полімерні люки мають і свої недоліки. В першу чергу, існують обмеження щодо їх використання. Вони можуть «пережити» наїзд легкового автомобіля, проте великогабаритні авто можуть завдати люку пошкоджень.

Де використовуються полімерні люки?

Полімерні люки встановлюють в парках, на стоянках, виробництвах. Також вони підходять для каналізаційних колодязів. Це справжня знахідка для власників приватних будинків і комунальників.

Матеріал є діелектриком, тому може використовуватись на заправках. Область використання постійно розширюється, оскільки полімерпіщаний композит з’явився на ринку нещодавно, не всі виробництва встигли протестувати новинку, оцінити її переваги.

Монтаж полімерних люків для каналізації

Ще одна перевага полімерних композитних люків – простий та швидкий монтаж. Дотримуючись простих правил використання, вдається значно подовжити строк експлуатації виробів без пошкоджень. Насамперед потрібно вибрати правильний відповідний люк. На кришці колодязя встановлюється опорне кільце. Одразу встановлювати люк на колодязь не рекомендується, це не відповідає правилам безпеки. Опорне кільце збільшує площу опору, навантаження на плиту зменшується у декілька разів.

Деякі майстри віддають перевагу цегляній кладці. Але вона швидко розсипається, а строк експлуатації люка зменшується. Тому спеціалісти вважають, що краще все ж опорне кільце.

Ще один важливий момент – треба подбати про висотне становище люка. Він повинен знаходитись на одному рівні з тротуаром або проїжджою частиною.

Зважте, пластиковий люк встановлюється тільки горизонтально. У такому випадку при наїзді навантаження буде розподілятись рівномірно. Якщо порушити це правило, виріб може зламатися, пошкодитися.

Щоб правильно здійснити виріб, встановлення полімерного люка, рекомендуємо звернутися до професіоналів. Вони підберуть тип композитного виробу під потреби об’єкту, проведуть відповідні підготовчі роботи й точний монтаж.

Пластикові люки ціна яких є конкурентною, можна купити на складі нашої компанії у містах: Київ, Харків, Одеса, Дніпропетровськ, Дніпро, Запоріжжя, Львів, Кривий Ріг, Миколаїв, Маріуполь, Вінниця, Херсон, Полтава, Чернігів, Черкаси, Житомир, Суми, Хмельницький, Рівне, Кіровоград, Кам’янське, Кропивницький, Дніпродзержинськ, Чернівці, Кременчук, Івано-Франківськ, Тернопіль, Біла Церква, Горішні Плавні, Луцьк, Краматорськ, Бахмут, Мелітополь, Нікополь, Сєвєродонецьк, Слов’янськ, Бердянськ, Ужгород, Павло -Подільський. Забезпечуємо доставку по Україні.